Επικοινωνήστε μαζί μας στο potistiriblog@gmail.com

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 1-3



Και τώρα πιάστε τον. Ο Παναθηναϊκός νίκησε στην Τούμπα τον ΠΑΟΚ με 3-1 πετυχαίνοντας μια πολύ μεγάλη νίκη η οποία διατήρησε τον Παναθηναϊκό στην πρώτη θέση της Σούπερ Λιγκ.

Οι πράσινοι ξέφυγαν και με δυο πόντους από τον ΟΣΦΠ παραμένοντας αήττητοι σε έξι ματς του φετινού πρωταθλήματος και αποδίδοντας πάρα πολύ καλό ποδόσφαιρο και στην Θεσσαλονίκη κόντρα σε έναν πολύ δυνατό αντίπαλο.
Η εμφάνιση αυτή καθ’ αυτή όμως ήταν εμφάνιση πρωταθλητή και έδωσε σε όλους ένα ηχυρό μύνημα ενόψει της συνέχειας με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα να έχει φτιάξει ένα τέλειο σύνολο και τους παίκτες του να παίζουν μακράν το καλύτερο ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Τούμπα ο Παναθηναϊκός ουσιαστικά χόρευε “σάμπα” και έχοντας ως κορυφαίους τους Κλέιτον, Κουίνσι, Λέτο και Καπίνο πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη.
Αφεντικό ο Παναθηναϊκός
Ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε με την ίδια ενδεκάδα αλλά και σύστημα όπως και στο ματς της 7ης αγωνιστικής κόντρα στον Εργοτέλη. Οι πράσινοι με όπλα τους τη συνεχή κατοχή και την πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας έγιναν από το ξεκίνημα το αφεντικό του αγώνα.
Αγωνιζόταν στην Τούμπα λες και έπαιζαν εντός έδρας αφήνοντας τον ΠΑΟΚ να φανεί μόνο με μακρινά σουτ του Βιερίνια και με βαθιές μπαλιές οι οποίες όμως σε κανένα σημείο δεν απείλησαν τον Καπίνο ο οποίος σε ένα ακόμη ματς ήταν πραγματικά εξαιρετικός.
Την ίδια ώρα το Τριφύλλι χωρίς σέντερ φορ και πάλι κόντρα σε μια σαφώς καλύτερη ομάδα έδειξε στα πρώτα λεπτά να έχει πρόβλημα αλλά εν συνεχεία οι Κλέιτον και Λέτο ανταπεξήλθαν πλήρως στο ρόλο τους και με τη συμπαράσταση του Κουίνσι δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην ομάδα του ΠΑΟΚ.
Οι πράσινοι μάλιστα ήταν και αυτοί που είχαν τη πρώτη καλή στιγμή στο παιχνίδι. Ήταν το 11′ όταν ο Κλέιτον πίεσε τον Αρίας έκλεψε και έδωσε στον Λέτο ο οποίος από μακρινή απόσταση σούτερα με την μπάλα να φεύγει μόλις έξω.
Η απάντηση του ΠΑΟΚ ήρθε δυο λεπτά αργότερα όταν ο Σαλπιγγίδης μπήκε στη περιοχή γύρισε παράλληλα αλλά ο Καπίνος έδιωξε τον κίνδυνο. Στο 23′ ο Βιερίνια απείλησε με έναν κεραυνό ο οποίος έφυγε λίγο έξω από το δοκάρι του 17χρονου γκολκίπερ.
Στη συνέχεια ο ρυθμός έπεσε με το παιχνίδι να παίζεται κυρίως στο χώρο του κέντρου έως το 33′ λεπτό. Ο Λέτο κέρδισε το φάουλ από τον Κοντρέρας μισό μέτρο έξω από τη περιοχή. Οι Κλέιτον, Λέτο και Κουίνσι μαζεύτηκαν πάνω από την μπάλα με τον Βραζιλιάνο όμως να αναλαμβάνει την εκτέλεση και να στέλνει τη μπάλα αρχικά στο αριστερό δοκάρι και εν συνεχεία στο βάθος της εστίας του Χαλκιά.
Ο Παναθηναϊκός έκανε το 1-0 με τους παίκτες του Τριφυλλιού να πανηγυρίζουν χορεύοντας “σάμπα” μέσα στην Τούμπα για χάρη του σκορερ των πράσινων. Ένα γκολ που θύμισε σε πολύ το αντίστοιχο περσινό τέρμα του Σωτήρη Νίνη στην Θεσσαλονίκη.
Ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να ισοφαρίσει στο 37′ αλλά ο Καπίνο ήταν εκεί και μπλόκαρε το σουτ του Φωτάκη από το ύψος του πέναλτι κρατώντας το 0-1 υπέρ της ομάδας του. Αυτή μάλιστα ήταν και η τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου.
Τους έδιωξε από την Τούμπα
Στο δεύτερο μέρος ο Παναθηναϊκός ήταν ακόμη καλύτερος. Και τελείωσε το παιχνίδι από το 55′ ενώ ανάγκασε τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ να φύγουν από την Τούμπα στο 68′ λεπτό.
Στη πρώτη του καλή στιγμή στο δεύτερο μέρος ο Παναθηναϊκός έκανε δυο τα τέρματα του. Ο Κατσουράνης κυνήγησε μια μπαλιά που φαινόταν χαμένη, έκλεψε την μπάλα από τον Σνάουτσερ μπήκε μέσα στη περιοχή και τη κατάλληλη στιγμή τη γύρισε στον Κουίνσι. Ο Γκανέζος σούταρε έξω από τη περιοχή η μπάλα βρήκε και στον Τσιρίλο αλλάζοντας πορεία και κατέληξε στα δίχτυα του Χαλκιά δίνοντας προβάδισμα δυο τερμάτων στο Τριφύλλι.
Αυτό ήταν ο Παναθηναϊκός ήταν σε θέση οδηγού και η εμφάνιση του ήταν τόσο πειστική που φαινόταν ότι δεν θα μπορούσε να απειληθεί από αυτόν τον ΠΑΟΚ. Στο 62′ μάλιστα οι πράσινοι έφτασαν κοντά στο 3-0 αλλά ο Ζέκα που ήταν μόνος του στα αριστερά της μεγάλης περιοχής γύρισε σε λάθος χρόνο τη μπάλα στερώντας μια μεγάλη ευκαιρία γθια τους πράσινους.
Δυο λεπτά αργότερα και πάλι ο Ζέκα αυτή τη φορά μετά από την πολύ ωραία μπαλιά του Λέτο ναι μεν πλάσαρε σε πρώτο χρόνο, όπως έπρεπε, άλλα άστοχα χάνοντας μια ακόμη καλή ευκαιρία για τους πράσινους.
Στο 67′ ο ΠΑΟΚ είχε τη πρώτη του καλή στιγμή στο δεύτερο μέρος καθώς έπιασε το απευθείας βολέ αλλά ο Καπίνος με όμορφη επέμβαση στην αριστερή του γωνία είπε όχι.
Στην επόμενη φάση όμως ο Παναθηναϊκός ουσιαστικά τελείωσε το ματς καθώς ο Λέτο κέρδισε φάουλ έξω από την περιοχή του Χαλκιά. Ο Αργεντινός ανέλαβε την εκτέλεση του και με έξυπνο τρόπο πέρασε τη μπάλα μέσα από το τείχος στέλνωντας τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Χαλκιά και πετυχαίνοντας το 8 του γκολ σε έξι παιχνίδια. Ένα γκολ μάλιστα με το οποίο ο Λέτο ξεπέρασε ένα ιστορικό ρεκόρ του Βαγγέλη Πανάκη το οποίο κρατούσε από το 1962-63.
Το 3-0 έδωσε στον Ζεσουάλδο Φερείρα την ευκαιρία να κάνει δυο αλλαγές βάζοντας τους Βιτόλο και Τοτσέ αντί των Κατσουράνη και Κλέιτον.
Ακόμα και με τον Ισπανό φορ στην ενδεκάδα ο Παναθηναϊκός δεν άλλαξε σύστημα και συνέχισε να αγωνίζεται με 4-4-2 με τους Λέτο και Τοτσέ στην κορυφή.
Εφεύρεση Κουκουλάκη
Οι πράσινοι δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα μέχρι το τέλος του αγώνα και η μείωση του σκορ ήταν περισσότερο εφεύρεση του Κουκουλάκη παρά προσπάθεια των παικτών του ΠΑΟΚ.
Ήταν το 84′ όταν ο Βιτόλο έκοψε καθαρά τον Βιερίνια ο οποίος τον κλότσησε αλλά ο διαιτητής από την Κρήτη έδειξε την άσπρη βούλα με τον Βιερίνα να ευστοχεί και να μειώνει σε 3-1. Αυτή ήταν και η τελευταία φάση του αγώνα καθώς εν συνεχεία οι παίκτες του Παναθηναϊκού απλά κράτησαν τη μπάλα και δεν απειλήθηκαν.
Οι κορυφαίοι
Σε μια τέτοια νίκη και με τον τρόπο τον οποίο ήρθε είναι σίγουρο ότι όλοι έβαλαν το λιθαράκι τους. Θα ήταν όμως κρίμα να μην αποδοθούν τα εύσημα στους παίκτες των πράσινων οι οποίοι ήταν οι κορυφαίοι με πρώτο και καλύτερο τον Σίλβα Κλέιτον και όχι μόνο για το γκολ που σημείωσε αλλά για την εν γένει παρουσία του στην Τούμπα.
Πολύ καλοί ήταν και οι Σεμπάστιαν Λέτο και Κουίνσι αλλά και ο Στέφανος Καπίνο. Ο νεαρός πορτιέρο στο πρώτο του ντέρμπι δεν αγχώθηκε καθόλου. Έπαιξε λες και είχε εμπειρία ετών και αποσώβησε κάθε κίνδυνο για την εστία του. Πολύ καλή και η παρουσία του Μπουμσόνγκ αλλά και των υπόλοιπων πράσινων της άμυνας.