Επικοινωνήστε μαζί μας στο potistiriblog@gmail.com

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Βρέθηκε μαμούθ 10.000 ετών με ξανθό τρίχωμα

Βρέθηκε μαμούθ 10.000 ετών με ξανθό τρίχωμα Είχε συντηρηθεί στους πάγους της Σιβηρίας
Ένα μικρό μαμούθ με χαρακτηριστικό ξανθό τρίχωμα, βρέθηκε στη Σιβηρία, καλά διατηρημένο μέσα στο πάγο για περισσότερα από 10.000 χρόνια.Οι ερευνητές εκτιμούν πως το μαμούθ ήταν δυόμισι ετών όταν πέθανε.
Το σώμα του «Γιούκα» - όπως το ονόμασαν οι ερευνητές  - παρουσιάζει σημάδια επίθεσης από λιοντάρια και ανθρώπους, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει χαρακτηριστική ένδειξη ότι οι πρόγονοι μας κυνηγούσαν και τρέφονταν με τα μαμούθ της Σιβηρίας. 
«Υπάρχει προφανής ένδειξη ότι πριν το θάνατο του, το «Γιούκα» έδωσε αγώνα ζωής και θανάτου με κάποιο βίαιο αρπακτικό, ενδεχομένως ένα λιοντάρι. Ωστόσο, αυτό που καθιστά ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την έρευνα μας, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν σημάδια στο σώμα του ζώου, τα οποία επιδεικνύουν επίθεση και από ανθρώπους», δήλωσε ο Ντάνιελ Φίσερ, καθηγητής της Γης και των περιβαλλοντικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Τα λείψανα βρέθηκαν από μια ομάδα κυνηγών στη Σιβηρία και παραδόθηκαν στον Οργανισμό «Mammuthus».

Μέσω της γενετικής ανάλυσης των οστών των παλαιολιθικών ζώων, οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει και στο παρελθόν ότι ορισμένα μαμούθ ενδεχομένως να διέθεταν πιο ανοιχτό τρίχωμα, ωστόσο ο «Γιούκα» αποτελεί τη πρώτη άμεση απόδειξη.

Μεγάλο μέρος των μαλακών ιστών του ζώου είχαν διατηρηθεί υπό το έντονο κρύο. Αρκετά οστά και χαυλιόδοντες των μαμούθ έχουν βρεθεί συντηρημένα στο παγετώνα, ωστόσο η εύρεση ενός πλήρους σώματος είναι εξαιρετικά σπάνια.

«Αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά σπάνιο εύρημα και η σημασία του για την επιστήμη είναι τεράστια», τόνισε ο Κέβιν Κάμπελ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα.

Τα ευρήματα θα αποκαλυφθούν και θα αναλυθούν πλήρως σε ένα ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει το BBC, ονόματι «Μαμούθ: Μυστικά από το πάγο».





tsekouratoi