Σίγουρα ο ήλιος είναι απαραίτητος για να ξεφορτωθούμε το… γαλακτερής απόχρωσης χρώμα μας και να αποκτήσουμε κάτι που να μοιάζει με τροπικό μαύρισμα. Υπάρχουν, όμως, τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό, χωρίς να καιγόμαστε ολημερίς κάτω από τις επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου.
Οι θερμοκρασίες έχουν ήδη ξεκινήσει να «χτυπάνε κόκκινο» και αναπόφευκτα αφαιρούμε σιγά-σιγά ρούχα από την καθημερινή μας ενδυμασία, με τα ζακετάκια, τα χοντρά παντελόνια και τις μακριμάνικες μπλούζες να καταχωνιάζονται στο βάθος της ντουλάπας. Οι νέες μας ενδυματολογικές επιλογές που αποτελούνται από βερμούδες, φούστες, κοντομάνικα και αμάνικα μπλουζάκια, αρχίζουν να αποκαλύπτουν ολοένα και περισσότερο το σώμα μας, το οποίο ακόμη διατηρεί το… χειμωνιάτικο χρώμα του, που ισοδυναμεί με αυτό του γάλακτος – όχι κι ό,τι καλύτερο.
Προτού, όμως, προμηθευτείτε πάσης φύσεως κρέμα που υπόσχεται μαύρισμα (μέχρι το επόμενο ντους) ή ξαπλώσετε στον ήλιο (πάντα με αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας) για να προετοιμάσετε το χρώμα σας για την παραλία, ρίξτε μια ματιά στα ράφια του ψυγείου σας. Εκεί θα βρείτε τροφές, που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε το πολυπόθητο χρώμα πιο εύκολα, με φυσικό τρόπο.
Δυστυχώς, όμως, το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή μελανίνη εγκαίρως, έτσι ώστε να προστατευτούμε και να μαυρίσουμε όσο θα θέλαμε μέσα σε 1-2 ώρες και σύμφωνα με έρευνες, η παραγωγή της δεν έχει ακόμη αποδειχτεί ότι μπορεί να αυξηθεί φυσικά. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν πολλοί ειδικοί που υποστηρίζουν ότι κάποιες ομάδες τροφών βοηθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο μαύρισμα.
-Τροφές πλούσιες σε βήτα-καροτίνη
Η βήτα-καροτίνη είναι μια φυσική χρωστική ουσία που βρίσκεται σε κάποια φρούτα και λαχανικά και αποτελεί την πρόδρομο ουσία της βιταμίνης Α, γι’ αυτό και ονομάζεται προβιταμίνη Α. Σαν χρωστική, μπορεί να αποθηκευτεί κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και σταδιακά να επηρεάσει το χρώμα της, όταν οι συγκεντρώσεις της είναι μεγάλες. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η βήτα- καροτίνη έχει αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμώντας τις πλεονάζουσες ελεύθερες ρίζες που μας βλάπτουν. Οι τροφές που είναι πλούσιες στη σημαντική αυτή ουσία που είναι και αντιοξειδωτική και βοηθητική για το μαύρισμά μας είναι το καρότο, τα βερίκοκα, το πεπόνι, το μάνγκο, η παπάγια, η κολοκύθα, οι γλυκοπατάτες, τα ραδίκια, το σπανάκι, το λάχανο, το γκρέιπφρουτ, το μπρόκολο, το καρπούζι, ο χυμός ντομάτας, το μαρούλι κ.ά.
-Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α
Από κάποιους ειδικούς υποστηρίζεται ότι η βιταμίνη Α ενισχύει την παραγωγή μελανίνης και κατ’ επέκταση επιδρά στο μαύρισμα, ενώ ταυτόχρονα είναι σημαντική για την όρασή μας και το ανοσοποιητικό, οπότε η κατανάλωσή της, μόνο καλό μπορεί να κάνει (εκτός αν ληφθεί σε υπερβολικές δόσεις, που τότε μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα). Οι τροφές που ενισχύουν τη βιταμίνη Α στον οργανισμό μας είναι (εκτός από αυτές που προαναφέραμε, που περιέχουν προβιταμίνη Α) το κρέας, το ψάρι, τα αβγά και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
-Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο
Να και κάτι που ίσως δεν γνωρίζατε: το ασβέστιο μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερο μαύρισμα, αρκεί να το λαμβάνετε σε επαρκείς ποσότητες. Η διαδικασία έχει ως εξής: όταν οι ακτίνες UV έρχονται σε επαφή με την επιδερμίδα, προκαλούν τη συγκέντρωση ασβεστίου στα κύτταρα της επιδερμίδας κι αυτή η σταδιακή συσσώρευση οδηγεί τελικά σε υψηλότερα επίπεδα μελανίνης, η οποία κατ’ επέκταση οδηγεί σε μαύρισμα. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο είναι λίγο-πολύ γνωστές σε όλους: γαλακτοκομικά, τόφου, σολομός, σαρδέλες, σπανάκι, αμύγδαλα, μπρόκολο, σπόροι σουσαμιού, λαχανάκια Βρυξελλών κ.ά.
-Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε
Όπως η βιταμίνη Α, έτσι και η βιταμίνη Ε προωθεί το μαύρισμα μέσω της μελανίνης, ενώ ταυτόχρονα προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος που προκαλείται από τις ακτίνες UV και αν υπάρχει έλλειψη αυτής, η επιδερμίδα παρουσιάζει αφυδάτωση και ξηρότητα. Για να λάβετε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Ε, μπορείτε να καταναλώσετε μπρόκολο, σπανάκι, φιστίκια, ηλιόσπορο, αμύγδαλα, σολομό, ελαιόλαδο, φασόλια σόγιας, ροδάκινα, φουντούκια κ.ά.
Πηγή: clickatlife.gr
Οι θερμοκρασίες έχουν ήδη ξεκινήσει να «χτυπάνε κόκκινο» και αναπόφευκτα αφαιρούμε σιγά-σιγά ρούχα από την καθημερινή μας ενδυμασία, με τα ζακετάκια, τα χοντρά παντελόνια και τις μακριμάνικες μπλούζες να καταχωνιάζονται στο βάθος της ντουλάπας. Οι νέες μας ενδυματολογικές επιλογές που αποτελούνται από βερμούδες, φούστες, κοντομάνικα και αμάνικα μπλουζάκια, αρχίζουν να αποκαλύπτουν ολοένα και περισσότερο το σώμα μας, το οποίο ακόμη διατηρεί το… χειμωνιάτικο χρώμα του, που ισοδυναμεί με αυτό του γάλακτος – όχι κι ό,τι καλύτερο.
Προτού, όμως, προμηθευτείτε πάσης φύσεως κρέμα που υπόσχεται μαύρισμα (μέχρι το επόμενο ντους) ή ξαπλώσετε στον ήλιο (πάντα με αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας) για να προετοιμάσετε το χρώμα σας για την παραλία, ρίξτε μια ματιά στα ράφια του ψυγείου σας. Εκεί θα βρείτε τροφές, που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε το πολυπόθητο χρώμα πιο εύκολα, με φυσικό τρόπο.
- Τι πρέπει να γνωρίζετε για το μαύρισμα;
Δυστυχώς, όμως, το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή μελανίνη εγκαίρως, έτσι ώστε να προστατευτούμε και να μαυρίσουμε όσο θα θέλαμε μέσα σε 1-2 ώρες και σύμφωνα με έρευνες, η παραγωγή της δεν έχει ακόμη αποδειχτεί ότι μπορεί να αυξηθεί φυσικά. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν πολλοί ειδικοί που υποστηρίζουν ότι κάποιες ομάδες τροφών βοηθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο μαύρισμα.
- Τι να φάτε για να μαυρίσετε;
-Τροφές πλούσιες σε βήτα-καροτίνη
Η βήτα-καροτίνη είναι μια φυσική χρωστική ουσία που βρίσκεται σε κάποια φρούτα και λαχανικά και αποτελεί την πρόδρομο ουσία της βιταμίνης Α, γι’ αυτό και ονομάζεται προβιταμίνη Α. Σαν χρωστική, μπορεί να αποθηκευτεί κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και σταδιακά να επηρεάσει το χρώμα της, όταν οι συγκεντρώσεις της είναι μεγάλες. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η βήτα- καροτίνη έχει αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμώντας τις πλεονάζουσες ελεύθερες ρίζες που μας βλάπτουν. Οι τροφές που είναι πλούσιες στη σημαντική αυτή ουσία που είναι και αντιοξειδωτική και βοηθητική για το μαύρισμά μας είναι το καρότο, τα βερίκοκα, το πεπόνι, το μάνγκο, η παπάγια, η κολοκύθα, οι γλυκοπατάτες, τα ραδίκια, το σπανάκι, το λάχανο, το γκρέιπφρουτ, το μπρόκολο, το καρπούζι, ο χυμός ντομάτας, το μαρούλι κ.ά.
-Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α
Από κάποιους ειδικούς υποστηρίζεται ότι η βιταμίνη Α ενισχύει την παραγωγή μελανίνης και κατ’ επέκταση επιδρά στο μαύρισμα, ενώ ταυτόχρονα είναι σημαντική για την όρασή μας και το ανοσοποιητικό, οπότε η κατανάλωσή της, μόνο καλό μπορεί να κάνει (εκτός αν ληφθεί σε υπερβολικές δόσεις, που τότε μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα). Οι τροφές που ενισχύουν τη βιταμίνη Α στον οργανισμό μας είναι (εκτός από αυτές που προαναφέραμε, που περιέχουν προβιταμίνη Α) το κρέας, το ψάρι, τα αβγά και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
-Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο
Να και κάτι που ίσως δεν γνωρίζατε: το ασβέστιο μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερο μαύρισμα, αρκεί να το λαμβάνετε σε επαρκείς ποσότητες. Η διαδικασία έχει ως εξής: όταν οι ακτίνες UV έρχονται σε επαφή με την επιδερμίδα, προκαλούν τη συγκέντρωση ασβεστίου στα κύτταρα της επιδερμίδας κι αυτή η σταδιακή συσσώρευση οδηγεί τελικά σε υψηλότερα επίπεδα μελανίνης, η οποία κατ’ επέκταση οδηγεί σε μαύρισμα. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο είναι λίγο-πολύ γνωστές σε όλους: γαλακτοκομικά, τόφου, σολομός, σαρδέλες, σπανάκι, αμύγδαλα, μπρόκολο, σπόροι σουσαμιού, λαχανάκια Βρυξελλών κ.ά.
-Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε
Όπως η βιταμίνη Α, έτσι και η βιταμίνη Ε προωθεί το μαύρισμα μέσω της μελανίνης, ενώ ταυτόχρονα προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος που προκαλείται από τις ακτίνες UV και αν υπάρχει έλλειψη αυτής, η επιδερμίδα παρουσιάζει αφυδάτωση και ξηρότητα. Για να λάβετε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Ε, μπορείτε να καταναλώσετε μπρόκολο, σπανάκι, φιστίκια, ηλιόσπορο, αμύγδαλα, σολομό, ελαιόλαδο, φασόλια σόγιας, ροδάκινα, φουντούκια κ.ά.
- Πώς να καταναλώσετε σωστά τις τροφές για μαύρισμα;
Πηγή: clickatlife.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου