Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ανοίγει τη Δευτέρα η αυλαία των Πανελλαδικών
Εξετάσεων...
Η ώρα έναρξης των εξετάσεων είναι στις 8:30 το πρωί, και οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι τις 8 το πρωί.
Οι πανελλαδικές....εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Επαγγελματικά Λύκεια Ομάδα Α') θα αρχίσουν μια ημέρα μετά, την Τρίτη.
Ευεργετικά αποτελέσματα στις επιδόσεις των μαθητών έχουν το λιγότερο άγχος, κυρίως από αυτό που συνηθίζουν να μεταφέρουν οι γονείς στους μαθητές και η καλύτερη διατροφή. Η είσοδος στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θέλει «γερό στομάχι» και καλή διάθεση. Εν μέσω, μάλιστα, προεκλογικής περιόδου γιατροί και ψυχολόγοι συμβουλεύουν τους γονείς να μην «πιέζουν» τους μαθητές και να τους παρέχουν «διακριτική» στήριξη και σωστή διατροφή φροντίζοντας να μην ξενυχτούν πάνω στα βιβλία.
«Ο μαθητής κυριολεκτικά κολυμπάει μέσα στην πληθώρα του υλικού των εξετάσεων και ελπίζει ότι όταν έρθει η ώρα τους θα βρει στεριά να πατήσει» λέει στα Νέα για το άγχος των μαθητών ενόψει πανελλαδικών, η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Κορδόση.
«Σε ψυχολογικό επίπεδο η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων είναι μία ιδιαίτερα στρεσογόνος διαδικασία. Εξελικτικά και ηλικιακά συμπίπτει με το πέρασμα του ανθρώπου από τη μετεφηβεία στην ενηλικίωση και συνοδεύεται από αλλαγές που περιλαμβάνουν το άγχος της απομάκρυνσης από την ασφάλεια του οικείου στην πρόκληση του καινούργιου.
Η μετάβαση, όμως, επιβαρύνεται στη χώρα μας από την ιδιαίτερη σημασία που δίνεται στο αποτέλεσμα των εξετάσεων, που σε πολλές περιπτώσεις εξισώνεται με το μέλλον και τη συνολική εξέλιξη των νέων, που κρίνεται, όπως πιστεύουν αρκετοί γονείς, από την επιτυχία ή την αποτυχία» συμπληρώνει η ίδια.
Βιταμίνες, πρωτεΐνες και πολύ νερό τα «μυστικά» της επιτυχίας
Τα συχνά γεύματα και ιδιαίτερα τα μικρογεύματα μεταξύ των κυρίως γευμάτων (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) σχετίζονται, όπως υποστηρίζουν οι διατροφολόγοι με καλύτερη πνευματική υγεία.
«Την περίοδο των εξετάσεων αυξάνουμε τις ποσότητες φρούτων και λαχανικών ημερησίως ενώ είναι εξίσου σημαντικές και οι πρωτεϊνες, δηλαδή κρέας και ψάρι καθημερινά όπως και οι υδατάνθρακες: ψωμί, μακαρόνια, ρύζι» λέει ο ιατρός και διατροφολόγος Γιάννης Αρκαδιανός.
«Φρούτα, 100% φυσικοί χυμοί, δημητριακά ολικής άλεσης και λαχανικά αποτελούν ιδανικά σνακ, όπως επίσης και η μαύρη σοκολάτα. Όχι λέμε στα αναψυκτικά και τα πολλά παγωτά όπως και στα πολλά λιπαρά».
Θυμηθείτε 2-3 φρούτα και 1-2 σαλάτες ή ωμά λαχανικά καθημερινά.
Εκτός από πολύτιμες βιταμίνες, προσφέρουν υδατάνθρακες που αποτελούν την τροφή του εγκεφάλου και αντιοξειδωτικά συστατικά που δρουν ενάντια στο άγχος και το στρες. Το μυστικό στην περίπτωση αυτή εκτός από την ποσότητα είναι η πολυχρωμία.
Οι υδατάνθρακες που βρίσκονται κατά βάση στο ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τις πατάτες, τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά και τα λαχανικά αποτελούν το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου. Φροντίστε σε κάθε γεύματα της ημέρας να υπάρχει μία διαφορετική πηγή υδατανθράκων χωρίς να το παρακάνετε με την ποσότητα.
Δώστε σημασία και στις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα λιπαρά του «πνεύματος». Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (καλές πηγές τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, ενώ για τη Β12 είναι κυρίως τα ζωικά προϊόντα) αποτελούν εξειδικευμένους 'εργάτες'. Δουλεύουν κυρίως για λογαριασμό του εγκεφάλου και του νευρικού μας συστήματος, οργάνων του σώματoς που είναι υπεύθυνα για τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διάθεσή.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου