Επικοινωνήστε μαζί μας στο potistiriblog@gmail.com

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Πέθανε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι, Neil Armstrong


Σε ηλικία 82 ετών πέθανε ο πρώην Αμερικανός αστροναύτης Neil Armstrong, γνωστός ως ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι. Τη δυσάρεστη είδηση μετέφερε η οικογενειά του, ενώ η υγεία του ήταν ήδη επιβαρυμένη καθώς στις αρχές του μήνα είχε υποβληθεί σε επέμβαση μπάι-πας για να ξεμπλοκάρει τις στεφανιαίες αρτηρίες. Ο θάνατός του προήλθε από επιπλοκές της επέμβασης.

Ο Armstrong έμεινε στην ιστορία ως επικεφαλής της αποστολής Apollo 11, όπου στις 20 Ιουλίου του 1969 κατάφερε να πατήσει στην επιφάνεια της Σελήνης και να καρφώσει την αμερικανική σημαία λέγοντας την περίφημη φράση “Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, αλλά ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα.”
Η επιτυχία του Armstrong ήταν τεράστια, καθώς η απόπειρα του ανθρώπου να φτάσει στο φεγγάρι ήταν ένα από τα όνειρα του κόσμου για αιώνες. Παρόλα αυτά ο 38χρονος τότε αστροναύτης δε συνέχισε τις αποστολές στο διάστημα και ανέλαβε ένα γραφείο στη NASA. Μόλις ένα χρόνο μετά όμως έφυγε και από τη NASA για να γίνει καθηγητής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati.
Παρά τη μεγάλη αναγνωρισιμότητα που απέκτησε, ο Armstrong δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τα φώτα της δημοσιότητας και παρέμεινε προσγειωμένος και αφοσιωμένος στη δουλειά του. Μάλιστα, το 2005 είχε δηλώσει ότι προτιμά κάποιος να αναγνωρίζεται για την καθημερινή δουλειά του παρά για μια συγκεκριμένη μοναδική στιγμή, όσο σημαντική και αν είναι. Κάποτε είχε ερωτηθεί πώς νιώθει που τα αποτύματά του θα μείνουν στο φεγγάρι για εκατοντάδες χρόνια για να απαντήσει ότι ελπίζει να πάει κάποιος σύντομα για να τα σβήσει.
Ο Neil Armstrong ζούσε με τη γυναίκα του, Carol, και την οικογένειά του στην περιοχή του Cincinatti. Η οικογένειά του εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
“Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να μοιραστούμε τα νέα ότι ο Neil Armstrong “έφυγε” από τη ζωή μετά από επιπλοκές από καρδιαγγειακές μετεγχειρητικές διαδικασίες. Ο Neil ήταν ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας, παππούς, αδερφός και φίλος.”
Οι παρακάτω σκηνές θα παραμείνουν για πάντα χαραγμένες με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.