Επικοινωνήστε μαζί μας στο potistiriblog@gmail.com

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Όταν η φύση κάνει θαύματα




* Ένα κύμα αλλιώτικο από τα άλλα.


Μην περιμένετε αυτό το κύμα να σας δροσίσει. Πρόκειται για ένα γεωλογικό θαύμα που βρίσκεται μεταξύ της Αριζόνα και της Γιούτα στις ΗΠΑ. Το "κύμα", όπως το αποκαλούν λόγω των σχηματισμών του, είναι μια σειρά από αρχαίους αμμόλοφους, οι οποίοι με τα χρόνια .....



μετασχηματίστηκαν σε βράχους. Μόνο με τα πόδια μπορεί κάποιος να διασχίσει αυτό το ξεχωριστό και κοκκινωπό μέρος και μόνο με ειδική άδεια.



* Τι είπα; Τρύπα!

Θεωρείται παράδεισος για εκείνους που κάνουν καταδύσεις. Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα βρίσκεται 95 χλμ μακριά από τη στεριά του ανεξάρτητου κρατιδίου Μπελίζε στην Κεντρική Αμερική. Πρόκειται για μια τεράστια σχεδόν ολοστρόγγυλη τρύπα, με διάμετρο 400 μέτρων. Μέσα σε αυτήν, το νερό είναι πολύ βαθύ - φτάνει στα 145 μέτρα - κι αυτό είναι που τις χαρίζει το τόσο εντυπωσιακό μπλε χρώμα.



* Γίγαντες σε σπηλιά.

Η Κρυστάλλινη Σπηλιά των Γιγάντων είναι χωμένη σε ένα ορυχείο στα νότια της πόλης Τσιάουα στο Μεξικό. Αποτελείται από κρυστάλλους που δημιουργήθηκαν σε μια φυσική σπηλιά που ήταν εγκλωβισμένη στο βραχώδες υπόστρωμα.Οι κρύσταλλοι είναι πολύ ψηλοί - όσο ένα έλατο ή και ακόμα μεγαλύτεροι - και πολύ από αυτούς εντυπωσιάζουν με τις χρυσαφένιες και ασημένιες αποχρώσεις και τα περίεργα σχήματά τους.



* Το μάτι της ερήμου.

Αυτός ο εντυπωσιακός γεωλογικός σχηματισμός βρίσκεται στη Μαυριτανία και συγκεκριμένα στο νοτιοδυτικό μέρος της ερήμου Σαχάρας. Είναι τόσο μεγάλες σε έκταση - με 48 χλμ διάμετρο - που είναι ορατός ακόμα και από το Διάστημα! Οι επιστήμονες παλιότερα πίστευαν ότι το Μάτι της Σαχάρας, όπως ονομάζεται, δημιουργήθηκε από την πτώση κάποιου μετεωρίτη, σήμερα όμως λένε ότι οφείλεται σε μια σειρά διαβρώσεων και ανυψώσεων του εδάφους. Αυτό που ακόμα δεν μπορούν να εξηγήσουν είναι το στρογγυλό σχήμα τους.



* Η Ανηφόρα των Γιγάντων.

Πρόκειται για μια περιοχή που αποτελείται από 40.000 στήλες βασάλτη (ένα ηφαιστειογενές πέτρωμα), μπλεγμένες μεταξύ τους σαν εργόχειρο. Η Ανηφόρα των Γιγάντων στη βόρεια Ιρλανδία είναι προϊόν ηφαιστειακής έκρηξης. Οι στήλες σχηματίζουν εξάγωνα, τετράγωνα, οκτάγωνα κοκ. Η ψηλότερη από αυτές φτάνει τα 12 μέτρα!.



* Ένα δάσος χωρίς δέντρα.

Το Πέτρινο Δάσος αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της "καρστ" τοπογραφίας. Το καστ - ή αλλιώς καρστικοποίηση - αφορά τους ασβεστολιθικούς σχηματισμούς και ένας τέτοιος είναι και Πέτρινο Δάσος της Κίνας. Είναι γνωστό από την εποχή της Δυναστείας των Μινγκ, που κυβέρνησε τη χώρα από το 1368 ως τος 1644, και είχε χαρακτηριστεί τότε "το πρώτο θαύμα του κόσμου".



* Που μένει ο Διάβολος;

Μα, στην Πόλη του Διαβόλου, όπως ονομάζεται αυτός ο περίεργος σχηματισμός βράχων στη νότια Σερβία και συγκεκριμένα στο βουνό Ραντάν. Διακόσιοι είκοσι περίεργοι σχηματισμοί που μοιάζουν με πυραμίδες ή "πύργους", όπως τους αποκαλούν οι ντόπιοι. Έχουν ύψος 2-15 μέτρα και πλάτος 4-6 μέτρα και σχηματίστηκαν από τη διάβρωση του εδάφους που προκλήθηκε από έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή εκατομμύρια χρόνια πριν.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν στην κορυφή τους κάτι σαν "καπάκι" από πετρώματα που τους προστατεύουν από την περαιτέρω διάβρωση.

Ένας τοπικός θρύλος, ωστόσο, δίνει διαφορετική εξήγηση σ=γι αυτό το γεωλογικό φαινόμενο: εκεί κάποτε μια πριγκίπισσα έκοψε το χέρι της στο αδράχτι και ο χρόνος σταμάτησε. ΟΙ πύργοι, λοιπόν, είναι οι άνθρωποι που "κοιμούνται" μαζί με την πριγκίπισσα.



* Να το πάρει το ποτάμι...

Το Κάνιο Κριστάλες είναι ένα ποτάμι στη Λα Μακαρένα της Κολομβίας. Το αποκαλούν και "Το ποτάμι των 5 χρωμάτων" ή και "Το πιο όμορφο ποτάμι στον κόσμο" χάρη στα φύκια που παράγουν χρώματα, όπως κόκκινο, πράσινο και μπλε, και χαρίζουν στο Κάνιο Κριστάλες μια μοναδική εικόνα.

Ιωάννα Μπουλντούμη



i-diadromi