Επικοινωνήστε μαζί μας στο potistiriblog@gmail.com

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Διάσημα πρόσωπα που έφυγαν το 2012!


 Ένα μικρό αφιέρωμα σε όσους χάσαμε τη χρονιά που πέρασε....



Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Έτα Τζέιμς (γεννημένη το 1938) έγινε διάσημη με τα κομμάτια της σε μεγάλη μουσική γκάμα, από τζαζ και μπλουζ μέχρι σόουλ και ροκ. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της κέρδισε έξι Grammy και γνώρισε μεγάλες επιτυχίες, ανάμεσά στις οποίες τα τραγούδια At Last και I Just Want To Make Love To You. Πέθανε στις 20 Ιανουαρίου 2012.  

Η Γουίτνεϊ Χιούστον (γεννημένη στο Νιου Τζέρσεϊ το 1963) πούλησε περισσότερα από 170 εκατομμύρια άλμπουμ σε ολόκληρο τον κόσμο και ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς καλλιτέχνιδες του πλανήτη. Στις μεγαλύτερες επιτυχίες της συμπεριλαμβάνονται τα κομμάτια Saving All My Love for You, I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me), και I Will Always Love You από το soundtrack της ταινίας της 'Ο Σωματοφύλακας'. Στις 11 Φεβρουαρίου η Γουίτνεϊ Χιούστον πνίγηκε στο μπάνιο της εξαιτίας των συμπτωμάτων της χρόνιας χρήσης κοκαΐνης και των προβλημάτων της στην καρδιά.

Ο τραγουδιστής του αμερικάνικου συγκροτήματος the Monkees, ο Ντέιβι Τζόουνς (γεννημένος στο Μάντσεστερ το 1945) έγινε αρχικά διάσημος ως ηθοποιός όταν ήταν ακόμα παιδί, στο μιούζικαλ Oliver!. Ο ρόλος του στους the Monkees - και το συγκρότημα και την τηλεοπτική σειρά- τον έκανε διεθνές teen idol. Το 1996 επέστρεψε στη μπάντα. Πέθανε στις 29 Φεβρουαρίου από έμφραγμα. 

Ως ιδρυτικό μέλος του hip hop συγκροτήματος Beastie Boys, ο Άνταμ Γιακ (γεννημένος στη Νέα Υόρκη το 1964) βοήθησε να γίνει δημοφιλής η ραπ μουσική σε όλο τον κόσμο. Ο Γιακ υιοθέτησε το stage name MCA και, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας, πούλησε περισσότερους από 40 εκατομμύρια δίσκους. Έγινε σκηνοθέτης και ήταν ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έκανε συχνά καμπάνιες για το κίνημα ανεξαρτησίας του Θιβέτ. Πέθανε από καρκίνο στις 4 Μαΐου 2012. 

Ο Ρόμπιν Γκιμπ (γεννημένος στο Isle of Man το 1949) ήταν ιδρυτικό μέλος των Bee Gees, μαζί με τα αδέρφια του Μορίς και Μπάρι. Το γκρουπ έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα στην ιστορία της μουσικής με κομμάτια όπως τα Stayin' Alive, Tragedy και You Win Again. Πέθανε στις 20 Μαΐου 2012 από νεφρική ανεπάρκεια και πρόβλημα στο συκώτι. 

Ο Αμερικανός συγγραφέας Ρέι Μπράντμπουρι (γεννημένος το 1920) έγραψε μερικές από τις πιο διάσημες ιστορίες φαντασίας και science fiction της μοντέρνας λογοτεχνίας. Ήταν διάσημος για το δυστοπικό μυθιστόρημά του Fahrenheit 451, που εκδόθηκε το 1953 και έγινε ταινία το 1966. Πέθανε στις 5 Ιουνίου μετά από μακροχρόνια ασθένεια.  

Η βραβευμένη Αμερικανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος Νόρα Έφρον (γεννημένη το 1941) έγινε διάσημη με το σενάριό της για την ταινία 'Όταν Ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι'. Έγραψε, επίσης, τα σενάρια των ταινιών Silkwood, Sleepless in Seattle και Julie & Julia, αλλά και βιβλία και θεατρικά έργα. Ήταν, επίσης, παραγωγός και σκηνοθέτις. Πέθανε στις 26 Ιουνίου 2012 από πνευμονία. 

Ένας από τους πιο σημαντικούς βρετανούς κωμικούς τα τελευταία εκατό χρόνια, ο Έρικ Σάικς (γεννημένος το 1923) έγραψε κείμενα για τους Spike Milligan, Tommy Cooper, Peter Sellers και Tony Hancock. Κατά τη διάρκεια της ζωής του έγραψε χιλιάδες σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση και εμφανίστηκε σε πολλά τηλεοπτικά σόου (ανάμεσα στα οποία και το ομώνυμο δημοφιλές sitcom του BBC Sykes). Έκανε καριέρα και στον κινηματογράφο και δούλεψε και ως σκηνοθέτης. Πέθανε στις 4 Ιουλίου 2012. 

σημαντική προσωπικότητα στην αμερικάνικη δημοσιογραφία, λογοτεχνία και πολιτική για περισσότερο από μισό αιώνα, ο Γκορ Βιντάλ είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη το 1925. Η καριέρα του συμπεριλαμβάνει και το σινεμά (σενάριο για την ταινία Ben Hur) και πολιτική αλλά και πολλά βιβλία, δοκίμια και στήλες σε περιοδικά. Οι  (he stood for office twice) as well as numerous books, essays and magazine columns. Οι ρζοσπαστικές απόψεις του γοήτευαν και παράλληλα ξένιζαν τους ομοεθνείς του Αμερικάνους. Πέθανε στις 31 Ιουλίου 2012.

Ο Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας Ντέιβ Μπρούμπεκ (γεννημένος το 1920) ήταν υπεύθυνος για μερικά από τα πιο σημαντικά μουσικά κομμάτια του 20ου αιώνα όπως Take Five και Blue Rondo a la Turk. Είναι ένας από τους ανθρώπους που έκαναν τη jazz μουσική δημοφιλή και συνέχισε να πειραματίζεται με ήχους, ρυθμούς και μελωδίες σε όλη του τη ζωή. Πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 2012.

Γεννημένος στη Βραζιλία το 1907 ο Όσκαρ Νιμάγιερ ήταν ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα. Τα διασημότερα έργα του περιλαμβάνουν το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη το οποίο σχεδίασε μαζί με τον πολύ σημαντικό αρχιτέκτονα Λε Κορμπιζιέ, αλλά και πολλά κτίρια στην Μπραζίλια, στα 50's. Συνέχισε να σχεδιάζει μέχρι το τέλος της ζωής του και πέθανε στα 104, στις 5 Δεκεμβρίου 2012. 

Η Ιρλανδή συγγραφέας Μέιβι Μπίντσι (γεννημένη το 1940) πούλησε περισσότερα από 40 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και τα βιβλία της μεταφράστηκαν σε 37 γλώσσες. Μέχρι τη στιγμή του θανάτου της θεωρείτο η πιο διάσημη και αγαπητή συγγραφέας της Ιρλανδίας. Η Μπίντσι έγραψε δεκάδες μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και μικρές ιστορίες κατά τη διάρκεια της ζωής της. Πέθανε στιε 30 Ιουλίου 2012.  

Ο Αμερικανός συνθέτης, στιχουργός και μουσικός Μάρβιν Χάμλις (γεννημένος το 1944) ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους που έχουν κερδίσει και Emmy και Grammy και Oscar και Tony. Έγραψε το soundtrack πολλών ταινιών, ανάμεσα στις οποίες The Sting, The Way We Were, The Spy Who Loved Me και Sophie's Choice, και έγραψε και συνέθεσε το πολύ επιτυχημένο μιούζικαλ A Chorus Line. Πέθανε στις 6 Αυγούστου 2012. 

TΟ Βρετανός σκηνοθέτης Τόνι Σκοτ (γεννημένος το1944) ήταν περισσότερο γνωστός για τις ταινίες του Top Gun, Beverly Hills Cop, True Romance και Enemy of the State. Έγινε διάσημος σκηνοθετώντας διαφημίσεις στην Αγγλία προτού πάει στο Χόλιγουντ στις αρχές των 80's. Αυτοκτόνησε στις 19 Αυγούστου 2012. 

Ως ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι ο Νιλ Άρμστρονγκ (γεννημένος στο Οχάιο το 1930) θα έχει πάντα μια θέση στην ιστορία. Ήταν αξιωματικός του ναυτικού πριν την εκπαίδευσή του για να γίνει αστροναύτης στις αρχές των 60's. ο Άρμστρονγκ έκανε το πρώτο του ταξίδι στο διάστημα το 1966 και τρία χρόνια αργότερα διηύθηνε την αποστολή Apollo 11 που προσγειώθηκε στο φεγγάρι. Πέρασε την υπόλοιπη ζωή του διδάσκοντας και κάνοντας διαλέξεις. Πέθανε στις 25 Αυγούστου 2012

Ο Αμερικανός στιχουργός Χαλ Ντέιβιντ (γεννημένος το 1921) ήταν περισσότερο γνωστός για τη συνεργασία του με τον Μπαρτ Μπάκαρα. Μαζί έγραψαν εκατοντάδες τραγούδια πολλά από τα οποία έγιναν hits όπως The Look of Love, Walk On By, Raindrops Keep Fallin' on my Head, (They Long To Be) Close To You, I Say A Little Prayer, Anyone Who Had a Heart, I'll Never Fall in Love Again, και δεκάδες άλλα. Το 2011 ο Ντέιβιντ και ο Μπαρτ έλαβαν το βραβείο Gershwin για το δημοφιλέστερο αμερικάνικο τραγούδι και ήταν οι πρώτοι που το κέρδισαν ως ομάδα. Ο Ντέιβιντ πέθανε την 1η Σεπτεμβρίου 2012. 

Ο Τσέχος ηθοποιός Χέρμπερτ Λομ (γεννημένος το 1917) έγινε διάσημος στον Ροζ Πάνθηρα ως Επιθεωρητής Τσαρλς Ντρέιφους, δίπλα στον Πίτερ Σέλερς ως Κλουζό. Εμφανίστηκε σε πολλά φιλμ, ανάμεσα στα οποία The Ladykillers, Spartacus, El Cid και The Phantom of the Opera, και στην τηλεόραση. Πέθανε στις 27 σεπτεμβρίου 2012. 

Ο Τζορτζ ΜακΓκόβερν (γεννημένος το 1922) ήταν υποψήφιος πρόεδρος της Αμερικής με το Δημοκρατικό Κόμμα το 1972. Κέρδισε ο Ρίτσαρντ Νίξον σε μια από τις μεγαλύτερες εκλογικές μάχες της αμερικάνικης ιστορίας, μια νίκη με διαφορά μίας μόνο πολιτείας. Ο ΜακΓκόβερν ήταν ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ και αυτή ήταν η βασική αρχή της προεκλογικής καμπάνιας του τότε που το θέμα του πολέμου του Βιετνάμ είχε διχάσει όχι μόνο την πολιτική του παράταξη αλλά και ολόκληρη την Αμερική. Πέθανε στις 21 Οκτωβρίου. 

Ο Αμερικανός ηθοποιός Λάρι Χάγκμαν (γεννημένος το 1931) ήταν περισσότερο διάσημος ως JR στη σαπουνόπερα Dallas. Έπαιξε το ρόλο για 13 χρόνια από το 1978 ως το 1991. Όταν ο χαρακτήρας του σκοτώθηκε από έναν μυστηριώδη δολοφόνο στο σίριαλ, το 1980, τα νέα έγιναν πρωτοσέλιδο σε ολόκληρο τον κόσμο. Νωρίτερα, στα 60's, ο Χάγκμαν είχε εμφανιστεί στο sitcom I Dream of Jeannie. Η τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν σε μια αναβίωση του Dallas νωρίτερα φέτος. Πέθανε στισ 23 Νοεμβρίου 2012. 

Γεννημένος στη Βραζιλία το 1907 ο Όσκαρ Νιμάγιερ ήταν ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα. Τα διασημότερα έργα του περιλαμβάνουν το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη το οποίο σχεδίασε μαζί με τον πολύ σημαντικό αρχιτέκτονα Λε Κορμπιζιέ, αλλά και πολλά κτίρια στην Μπραζίλια, στα 50's. Συνέχισε να σχεδιάζει μέχρι το τέλος της ζωής του και πέθανε στα 104, στις 5 Δεκεμβρίου 2012. 



msn.gr