Επικοινωνήστε μαζί μας στο potistiriblog@gmail.com

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώΤο νέο χαρτονόμισμα θα κυκλοφορήσει από τον ερχόμενο Μάϊο του 2013 και θα φέρει το «πορτραίτο» της Ευρώπης στο ολόγραμμα (σε λωρίδα ελάσματος) και στο υδατογράφημα, ενώ θα αλλάξει και το χρώμα του αριθμού 5, μετατρεπόμενο σε πράσινο σμαραγδί.

Το χαρτονόμισμα των 5 ευρώ είναι το πρώτο από τα νέα χαρτονομίσματα που θα κυκλοφορήσουν σταδιακά τα επόμενα χρόνια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντικαθιστώντας τα παλιά.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα εισάγουν μια δεύτερη σειρά χαρτονομισμάτων του ευρώ ονόματι «σειρά της Ευρώπης», η οποία θα περιλαμβάνει στο υδατογράφημα και στο ολόγραμμα, ένα πορτραίτο της Ευρώπης, μορφή της ελληνικής μυθολογίας από την οποία προήλθε το όνομα της ηπείρου μας. Τα νέα χαρτονομίσματα θα κυκλοφορήσουν σταδιακά μέσα σε μερικά χρόνια, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2013» έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Η νέα σειρά αξιοποιεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην τεχνολογία σε σχέση με μια δεκαετία πριν, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν τα πρώτα νομίσματα και έχει βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ.Τα νέα ευρώ θα έχουν τα ίδια χρώματα καθώς και την ίδια ονομαστική αξία, ενώ θα κυκλοφορήσουν σε αύξουσα σειρά. Δηλαδή μετά το χαρτονόμισμα των 5 ευρώ, θα ακολουθήσει αυτό των 10 ευρώ, των 20 ευρώ κ.λπ.