Επικοινωνήστε μαζί μας στο potistiriblog@gmail.com

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Στην «κατάψυξη» η χώρα - Χιόνια και στην Αττική


Στην «κατάψυξη» η χώρα - Χιόνια και στην Αττική
Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται σήμερα η ολόκληρη χώρα με κύρια χαρακτηρσιστικά τις χιονοπτώσεις και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στην Αττική χιονίζει στις βόρειες και ανατολικές περιοχές, ενώ οι νιφάδες του χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, σήμερα αναμένονται χιονοπτώσεις -που τοπικά και κατά διαστήματα πιθανώς να είναι πυκνές- στην ανατολική Στερεά , συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Εύβοια και τις Σποράδες, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.
Σε χαμηλά επίπεδα θα διατηρηθεί και αύριο η θερμοκρασία, ενώ αναμένεται να σημειωθεί ισχυρός παγετός, ο οποίος κατά τόπους θα είναι ολικός.
Θερμοκρασίες υπό το μηδέν επικρατούν στη Βόρεια Ελλάδα. Το πρωί το θερμόμετρο «έδειξε» -6 βαθμούς Κελσίου στη Φλώρινα και -5 στην Κοζάνη. Tσουχτερό κρύο,επικρατεί και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία. Στη Θεσσαλονίκη, το πρωί, το θερμόμετρο έπεσε στους μηδέν βαθμούς, ενώ αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε Πολύγυρο (-5), Κιλκίς (-4), Σέρρες (-2) και Βέροια (-2).
Αθήνα - Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Αθήνα - Ωδείο Ηρώδου Αττικού
«Βουτιά» στους -10 βαθμούς έκανε το θερμόμετρο στο Νευροκόπι, ενώ τσουχτερό κρύο επικρατεί και στη Θράκη, όπου το θερμόμετρο το πρωί «έδειξε» -4 βαθμούς σε Αλεξανδρούπολη και Σουφλί.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται να διατηρηθούν και αύριο, ωστόσο, από την Πέμπτη αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Πεντέλη - Διόνυσο, την ορεινή Κρήτη, ενώ με απόφαση των δημάρχων τα μαθήματα σε Αμύνταιο και Φλώρινα θα αρχίσουν στις 9 το πρωί και στα Γρεβενά στις 9:30.
Αθήνα - Ακρόπολη
Αθήνα - Ακρόπολη
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο
Διακοπές κυκλοφορίας σημειώνονται σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της χώρας, λόγω της κακοκαιρίας, ενώ σε άλλα σημεία απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες.
Κλειστός είναι ο περιφερειακός Πεντέλης από το 414 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως τον Αγιο Πέτρο, όπως και η λεωφόρος Διονύσου από Ανατολή προς Διόνυσο. Κλειστές είναι επίσης η Λ. Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών - Θηβών, από το 4ο χλμ, για τα βαρέα οχήματα.
Αθήνα - Ακρόπολη
Αθήνα - Ακρόπολη
Ανοίγει και κλείνει διαρκώς η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος του Μαρτίνου, ενώ η ταλαιπωρία των οδηγών ενισχύεται, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων και των χαμηλών ταχυτήτων.
Τα προβλήματα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 8 το πρωί, όταν παρουσιάστηκε ένταση στη χιονόπτωση. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα απομάκρυναν το λιγοστό χιόνι και έριχναν αλάτι, αλλά, ενώ στο μεταξύ, πρόλαβαν να εγκλωβιστούν κάποια οχήματα, που επιχείρησαν να περάσουν χωρίς αλυσίδες, με αποτέλεσμα η αστυνομία να διακόψει την κυκλοφορία για να αποφύγει πιθανή καθήλωση περισσοτέρων οχημάτων.
Νέα Φιλαδέλφεια
Νέα Φιλαδέλφεια
Λίγη ώρα μετά, η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε, αλλά με τα οχήματα να κινούνται με μικρή ταχύτητα.
Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σερρών και Πέλλας, καθώς και στους νομούς Φλώρινας και Γρεβενών.
Χωρίς προβλήματα κινούνται τα οχήματα στο οδικό δίκτυο της Ανατολικής Μακεδονίας. Κλειστό παραμένει το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας, ενώ ανοικτός είναι ο δρόμος από τη Νάουσα, προς το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια.
Χιόνια και στην Κρήτη
Φωκίωνος Νέγρη, κέντρο Αθήνας
Φωκίωνος Νέγρη, κέντρο Αθήνας
Στα λευκά έχει ντυθεί το Οροπέδιο Λασιθίου όπου ήδη το ύψος του χιονιού -κατά τόπους- έχει φτάσει τα 15 εκατοστά και η θερμοκρασία στους - 4 βαθμούς.
Οι χιονοπτώσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε όλη την περιοχή του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και εντάθηκαν μετά τις τρεις τα ξημερώματα, ενώ τις τελευταίες ώρες είναι ιδιαίτερα έντονες και πυκνές.
Από τις 5:30 το πρωί, μηχάνημα του δήμου ξεκίνησε την διαδικασία εκχιονισμού στον κάμπο του Οροπεδίου μέχρι την 'Αμπελο, ενώ ένα ακόμη συνεργείο του δήμου Χερσονήσου προχωρεί στον εκχιονισμό του δρόμου από την Κερά μέχρι το Οροπέδιο.
Στην «κατάψυξη» η χώρα - Χιόνια και στην Αττική
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Οροπεδίου Γιώργο Μηλιαρά, ο οποίος βρίσκεται επικεφαλής στις διαδικασίες εκχιονισμού, ο δρόμος είναι βατός για αυτοκίνητα με τετρακίνηση και με αντιολισθητικές αλυσίδες. Συνιστά δε, προσοχή στην κίνηση των οδηγών και κάνει έκκληση να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις που δυσχεραίνουν το έργο του εκχιονισμού.
Χώροι προστασίας αστέγων στο Δήμο Αθηναίων
Έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων από το ψύχος, λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων. Ως χώροι φιλοξενίας θα λειτουργήσουν τρία δημοτικά κτίρια, σε 24ωρη βάση, ενώ εάν υπάρξει ανάγκη θα διατεθούν και άλλοι χώροι.
Στην «κατάψυξη» η χώρα - Χιόνια και στην Αττική
Πρόκειται για το Πολιτιστικό Κέντρο του 4ου Διαμερίσματος, επί των οδών Λένορμαν και Αλεξανδρείας, τη Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, επί των οδών Μαμούρη και Δύμη, και τη Λέσχη Φιλίας Κυψέλης, Αγ. Μελετίου και Ξεναγόρα.
Επίσης, η τηλεφωνική γραμμή 1960 θα λειτουργεί όλο το 24ωρο για πληροφορίες και παροχή βοήθειας, μόνο στους κατοίκους του δήμου Αθηναίων.
Στην «κατάψυξη» η χώρα - Χιόνια και στην Αττική
Η λήψη των έκτακτων μέτρων γίνεται σε στενή συνεργασία του δήμου Αθηναίων με το υπουργείο Εργασίας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, το ΚΕΘΕΑ Exelixis, ο ΟΚΑΝΑ, η Κλίμακα, η PRAKSIS, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.
Ομάδες εργασίας (street work) του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις, θα ενημερώνουν τους άστεγους για τους χώρους φιλοξενίας που έχουν διατεθεί, θα μοιράζουν φάρμακα και ζεστά ροφήματα, και θα φροντίζουν για τη διακομιδή περιστατικών σε νοσοκομεία, όταν υπάρχει ανάγκη.
Προστασία αστέγων και στο δήμο Θεσσαλονίκης
Θερμαινόμενους χώρους, για την προστασία των αστέγων από το κρύο, που θα παραμένουν ανοιχτοί και κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξασφάλισε ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Eπίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας, και για όσο χρονικό διάστημα οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές, χώροι πρόσβασης θα είναι ο χώρος του ΚΑΠΗ, στην 2η Δημοτική Κοινότητα (Λαγκαδά 35) καθώς και τα ΚΑΠΗ στην 5η δημοτική κοινότητα (Στεφάνου Νούκα 10 και Καπετάν Βαγγέλη 4), από τις 8.30πμ έως τις 8.30μμ
ethnos.gr