Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: Μόλις το 6% των Ελλήνων γονέων γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους έχουν δει επιβλαβές γι' αυτά περιεχόμενο.
Με περισσότερους από 160 «πρεσβευτές»- σχολεία, βιβλιοθήκες, σύλλογοι γονέων, οργανισμοί, εταιρίες και ιδιώτες- συμμετέχει φέτος η Ελλάδα στην Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Φεβρουαρίου σε 74 χώρες από πέντε ηπείρους.
Εκδηλώσεις, workshops και δρώμενα σε όλη τη χώρα θα δώσουν το στίγμα της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου σκοπός της οποίας είναι να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους στα θέματα που αφορούν στην ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανευρωπαϊκού Δικτύου EU Kids Online, η απόσταση που πρέπει να διανύσει η χώρα μας στο πεδίο αυτό είναι ακόμη μεγάλη. Η χρήση του διαδικτύου που κάνουν τα περισσότερα παιδιά ευνοεί τον ψηφιακό αναλφαβητισμό αφού από τις 8 ψηφιακές δεξιότητες που συνδέονται με την κατανόηση, την πλοήγηση, την αξιολόγηση και ασφάλεια, τα παιδιά από 11 έως 16 ετών αγγίζουν μόλις το 3,4 στην κλίμακα από 1 έως 10 με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται στο 4,2.
Τα Ελληνόπουλα έχουν αναπτύξει κατά μέσο όρο τις μισές από τις δεξιότητες για τις οποίες ερωτήθηκαν. Ειδικότερα, έδειξαν να έχουν περισσότερη εξοικείωση στο μπλοκάρισμα μηνυμάτων από κάποιον άγνωστο, στην αποθήκευση μιας ιστοσελίδας, στην αναζήτηση πληροφοριών που αφορούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο και στην αλλαγή των ρυθμίσεων ασφαλείας στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Λιγότερο ανεπτυγμένες ήταν οι δεξιότητες που σχετίζονται με το μπλοκάρισμα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και μηνυμάτων spam, την αλλαγή ρυθμίσεων σε φίλτρα ασφαλείας, τη διαγραφή ιστορικού αναζήτησης και τη σύγκριση ιστοχώρων για να ελέγξουν την εγκυρότητα των πληροφοριών.
Από την έρευνα προέκυψε, επίσης, ότι μόλις το 6% των Ελλήνων γονέων δείχνουν να γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους έχουν δει επιβλαβές γι' αυτά περιεχόμενο, ενώ το ποσοστό των παιδιών που παραδέχεται πως έχει ενοχληθεί ή έχει νοιώσει άσχημα για κάτι που είδε στο διαδίκτυο αγγίζει το 10%. Όπως επισημαίνεται από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ παιδιών και γονιών στη χώρα μας γίνεται εμφανής από το κατά πόσον οι γονείς έχουν επίγνωση αν το παιδί τους έχει δει εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Το 42% πιστεύουν πώς όχι, το 35% δηλώνουν «ναι» ενώ ένα 24% αναγνωρίζει πως έχει πλήρη άγνοια. Σε σχέση με τον εκφοβισμό και την εξύβριση (bullying), συγκρίνοντας τα ποσοστά των γονιών ως προς το κατά πόσο πιστεύουν ότι τα παιδιά τους έχουν υποστεί διαδικτυακό bullying, η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά άγνοιας (79%) μαζί με την Κύπρο, την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.
Γονείς και παιδιά, πάντως, φαίνεται να γνωρίζουν τους κινδύνους αφού σε ποσοστά 92% και 87% αντίστοιχα, δηλώνουν ότι πρέπει να τίθενται όρια στη χρήση του διαδικτύου. Παράλληλα, το 17% των παιδιών στην Ελλάδα θα ήθελαν οι γονείς τους να ασχολούνται περισσότερο με τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες ενώ ένα 70% των γονέων νοιώθει ότι δεν κάνει αρκετά πράγματα σε σχέση με το παιδί του και το διαδίκτυο.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι φετινές εκδηλώσεις εστιάζουν στη σύγκλιση των γενεών υπό το σύνθημα «Ανακαλύψτε τον ψηφιακό κόσμο μαζί, με ασφάλεια!». Η κεντρική εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Παιδείας και το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στην αίθουσα «Ζακλίν ντε Ρομιγί» του υπουργείου Παιδείας. Χαιρετισμό θα απευθύνουν η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου