Επικοινωνήστε μαζί μας στο potistiriblog@gmail.com

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Τα πιο δημοφιλή αθλήματα του πλανήτη

Τα πιο δημοφιλή αθλήματα του πλανήτη
Είστε σίγουροι ότι ξέρετε; Για να δούμε...
Νούμερο 10: Χόκεϊ επί πάγου



 



Στην δέκατη θέση της σχετική κατάταξης βρίσκεται το, άγνωστο στο ευρύ ελληνικό κοινό, χόκεϊ επί πάγου. Πρόκειται για ένα από τα πιο γρήγορα αθλήματα στον πλανήτη και είναι ευρύς διαδεδομένο σε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Καναδά, Ρωσία, Σουηδία, Φινλανδία, Τσεχία και Σλοβακία. Στο συγκεκριμένο άθλημα οι παίκτες κινούνται πάνω σε έναν αγωνιστικό χώρο που είναι κολλημένος από πάγο (είτε φυσικός, είτε τεχνητός). Οι σκληρές επιφάνειες του αγωνιστικού χώρου αλλά και των σφαιρών πετούν με υψηλή ταχύτητα, η οποία φτάνει και τα 160 χιλιόμετρα, με τους παίκτες να είναι εξοπλισμένοι με την κατάλληλη στολή ώστε να προστατεύονται από τυχών απρόοπτες καταστάσεις. Η στολή αυτή περιλαμβάνει ένα κράνος, μαξιλάρια αγκώνων αλλά και ώμων, προστατευτικά γάντια, βαριά γεμισμένα σορτσάκια, φρουρές αντικνημίων και φρουρά στο λαιμό. Επίσης διαθέτει μάσκες ένδυσης Goaltenders και ειδικευμένο εξοπλισμό ώστε να προστατεύονται από την σφαίρα. Μάλιστα το συγκεκριμένο άθλημα διεξάγεται και στην χώρα μας με το Ελληνικό πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου ανδρών διεξαχθεί με διακοπές από το 1994 έως το 2000 και από το 2008 και μετέπειτα.



Νούμερο 9: Κρίκετ



 





Στην ένατη θέση της σχετικής λίστας συναντάμε το Κρίκετ. Το συγκεκριμένο άθλημα παίζεται ανάμεσα σε δύο ομάδες των ένδεκα παικτών, με την σφαίρα και τα ρόπαλα να είναι τα βασικά εργαλεία. Στις χώρες που είναι περισσότερο διαδεδομένο το άθλημα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ινδία, η Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, τη Νότια Αφρική, τις West Indies και αρκετές άλλες χώρες. Το άθλημα αυτό περιέχει αρκετούς δύσκολους και κανόνες. Το κρίκετ παίζεται σε γήπεδο διαστάσεων 135 μ. επί 150 μέτρων το λιγότερο. Όπως προαναφέραμε το παιχνίδι παίζεται με δύο ομάδες των ένδεκα παικτών με τις ομάδες να παίζουν εναλλάξ σε όλες τις θέσεις. Στην αρχή του παιχνιδιού οι δύο αρχηγοί των ομάδων αποφασίζουν για το ποια ομάδα θα κάνει πρώτη batting και fielding. Εκείνη που θα κάνει batting χρησιμοποιεί και τους ένδεκα παίκτες και μόλις τελειώσει το batting οι δύο ομάδες αλλάζουν θέσεις. Ως απαραίτητα εργαλεία για το άθλημα χρησιμοποιούνται ξύλινοι κόπανοι μέσου όρου μήκους 95 εκατοστά από τους δύο batsmen. Αντίθετα, οι παίκτες της ομάδας που κάνει fielding κάθονται στο γήπεδο σε καθορισμένες θέσεις με σκοπό να πιάσουν την μπάλα πριν εκείνη ακουμπήσει το έδαφος. Στην συνέχεια ένας παίκτης από την ομάδα που κάνει fielding ρίχνει την μπάλα στον αντίπαλο με σκοπό ο τελευταίος να την χτυπήσει και να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους. Πίσω από τον batchman υπάρχουν τρία όρθια ξύλα και πάνω σε αυτά υπάρχουν δυο μικρά ξυλαράκια, τα ρολίνια. Αν τα ρολίνια πέσουν στο έδαφος ο παίχτης είναι εκτός (out). O bowler ρίχνοντας την μπάλα έχει σκοπό να πετύχει τα τρία όρθια ξύλα με αποτέλεσμα να πέσουν τα ρολίνια. Από κει και πέρα ο batchman χτυπήσει δυνατά την μπάλα και την στείλει έξω από τα όρια του γηπέδου χωρίς να ακουμπήσει καθόλου το έδαφος η ομάδα του παίρνει 6 πόντους (runs), αν χτυπήσει αρκετά δυνατά την μπάλα και τη στείλει εκτός ορίων του γηπέδου αλλά πρώτα έχει ακουμπήσει το έδαφος, η ομάδα του κερδίζει 4 πόντους (runs). Πάντως να ξεκαθαρίσουμε πως το κρίκετ είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα αθλήματα και για αυτό οι παίκτες φορούν προστατευτικά στο σώμα τους ώστε να μην έχουν… δυσάρεστες εκπλήξεις από την βαριά μπάλα, η οποία αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα. Μπορεί στην Ελλάδα το κρίκετ να μην είναι διαδεδομένο αλλά η πρώτη πίστα στην Μεσόγεια ανήκε στην Κέρκυρα ενώ το πιο ιστορικό μέρος είναι στην Εσπιανάδα της Κέρκυρας, το οποίο αποτελεί το μοναδικό γήπεδο στον κόσμο που αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.



Νούμερο 8: Ενόργανη Γυμναστική





 





Η ρυθμική γυμναστική είναι κυρίως γνωστό μέσω τον Ολυμπιακών Αγώνων αλλά πρόκειται για ένα άθλημα που είναι διαδεδομένο σε αρκετές χώρες για αυτό βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία του πλανήτη. Η γυμναστική συγκαταλέγεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες από την πρώτη Ολυμπιάδα του 1896 στην Αθήνα και αποτελεί ένα από τα βασικά ολυμπιακά αθλήματα. Το 1928 στην Ολυμπιάδα του Άμστερνταμ προστέθηκαν και τα γυναικεία αγωνίσματα γυμναστικής. Ως το 1980 στις Ολυμπιάδες γινόταν μόνο η ενόργανη γυμναστική. Από το 1984 στο Λος Άντζελες προστέθηκε και η ρυθμική γυμναστική που είναι καθαρά γυναικείο άθλημα. Το 2000 στο Σίδνεϊ μπήκε το τραμπολίνο. Αγώνες ενόργανης γυμναστικής υπήρχαν και στους μεσοολυμπιακούς του 1906 στην Αθήνα. Μερικά από τα αθλήματα της ρυθμικής γυμαστικής είναι το σύθετο ομαδικό, το σύνθετο ατομικό, ασκήσεις εδάφος, πλάγιας ίππος, κρίκοι, άλμα, δίζυγο, μονόζυγο, αναρρίχιση επί κάλω και άλλα.



Νούμερο 7: Κολύμβηση



 





Όπως όλοι γνωρίζουμε πρόκειται για ένα άθλημα κίνηση μέσα στο νερό και μάλιστα είναι ένα από τα πιο παλιά και συνηθισμένα στον χώρο. Μάλιστα τα άθλημα αυτό είναι αρκετά διαδεδομένο στην χώρα μας και μάλιστα από τα αρχαία χρόνια. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 συμπεριλήφθηκε η κολύμβηση ως ιδιαίτερο άθλημα. Τα αγωνίσματα της κολύμβησης χωρίζονται ως εξής: για τους άνδρες, 100 μ., 200 μ., 400 μ., 1500 μ. ελεύθερης κολύμβησης, 4Χ200 μ. ομαδικό και 4Χ100 ατομικό, 200 μ. πεταλούδα και 100 μ. ύπτιο κ.ά. ενώ για τις γυναίκες είναι τα ίδια εκτός από τα 1500 μ. που τα έχουν 800 μ. Μάλιστα υπερέχουν και αρκετοί τρόποι που μπορεί να κολυμπά κανείς. Αρχικά είναι το πρόσθιο κολύμπι, το πιο απλό, ξεκούραστο και συνηθισμένο κολύμπι. Σ' αυτή την περίπτωση ο άνθρωπος μέσα στο νερό κινείται έτσι ακριβώς όπως ο βάτραχος. Το κρόουλ ή το ελεύθερο κολύμπι. Το σώμα βρίσκεται σ' επίπεδη σχεδόν θέση με το νερό, μπρούμυτα δηλ., με το πρόσωπο προς το νερό και τα χέρια κινούνται ελεύθερα κάνοντας κυκλικές κινήσεις, η μισή καμπύλη του κύκλου γίνεται μέσα από το νερό κι η άλλη μισή πάνω απ' την επιφάνειά του, στον αέρα. ‘Όσον αφορά το πρόσθιο πεταλούδας ο κολυμβητής κινείται έτσι που δίνει την εντύπωση της πεταλούδας, όπως αναπηδά πάνω στο νερό. Σχετικά με το πλάγιο, ο κολυμβητής κινείται πλάγια μέσα στο νερό, πότε από τη μια πλευρά, πότε απ' την άλλη. Το ύπτιο κολύμπι, όταν ο κολυμβητής βρίσκεται σε θέση ανάσκελη μέσα στο νερό, με την πλάτη του δηλ. στην επιφάνεια του νερού. Τέλος για την κατάδυση για να κολυμπήσει κάποιος μ' αυτόν τον τρόπο, πρέπει να έχει μάθει να ελέγχει πολύ καλά την αναπνοή του, επειδή χρειάζεται να παραμείνει για ορισμένο διάστημα κάτω από το νερό. Πρέπει να διατηρεί τα μάτια ανοιχτά, για ν' αποφύγει πιθανά κτυπήματα.



Νούμερο 6: Τένις



 





Λίγο πολύ η αντισφαίριση είναι γνωστή στο ευρύ κοινό. Το τένις αποτελεί το παιχνίδι των… πλουσίων. Οι τενίστες χρησιμοποιούν ρακέτες για να χτυπήσουν το μπαλάκι, το οποίο πρέπει να περάσει από ένα δίχτυ (ύψους 91 εκατ.) στο γήπεδο του αντιπάλου. Το τένις παίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου και από ανθρώπους όλων των ηλικιών. Μάλιστα οι κανόνες του έχουν μείνει αμετάβλητοι από το 1890 και τα τέσσαρα μεγάλα πρωταθλήματα του ή πιο γνωστά ως Grand Slam παρακολουθούνται από εκατομμύρια θεατές σε όλο τον πλανήτη. Όσο για τα γήπεδα που διεξάγονται αγώνες τένις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Στα σκληρά γήπεδα, όπου ανήκει ο Αυστραλιανό Όπεν που διεξάγεται στο Melbourne Park και το U.S. Open που διεξάγεται στο USTA National Tennis Center, στα χωμάτινα γήπεδα, όπου ανήκει Γουίμπλετον και τα γήπεδα με χόρτο, όπου υπάρχουν κυρίως στην Αγγλία. Όσο έχει να κάνει με τις μπάλες, αυτές είναι ελαστικές, λαστιχένιες, ντυμένες με χνουδωτό ύφασμα, με διάμετρο 65 χιλιοστά και βάρος 55-60 γραμμάρια. Τέλος η ρακέτα που χρησιμοποιούν οι τενίστες είναι μεγέθους 65 με 70 εκατοστά περίπου.



Νούμερο 5: Θαλλάσια σπορ



 





Στην συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν αρκετά αθλήματα που έχουν ως βάση το θαλλασινό νερό. Τα πιο γνωστά από αυτά στην χώρα μας είναι η ιστιοπλοΐα, η κωπηλασία και η ταχυπλοΐα ενώ υπάρχουν και άλλα που δεν είναι και τόσο γνωστά στη πατρίδα μας όπως το θαλάσσιο σκι και το σέρφινγκ.



Νούμερο 4: Ράγκμπι



 





Το Ράγκμπι πρόκειται για το πιο παλιό ομαδικό άθλημα, το οποίο παίζεται από ανδρικές ομάδες και από το 1982 κα ι από γυναικείες. Υπάρχουν τρία είδη παιχνιδιού του ράγκμπι. Αρχικά υπάρχει το παιχνίδι με ομάδες των 15 παικτών, αλλά είναι διαδεδομένες επίσης μορφές ράγκμπι με ομάδες 13 παικτών και 7 παικτών. Μάλιστα το ράγκμπι είναι ολυμπιακό άθλημα ενώ πιο γνωστά είναι το αμερικανικό αλλά και το αυστραλιανό ποδόσφαιρο. Στην Ελλάδα το άθλημα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο ενώ υπάρχει και η Ελληνική Ομοσπονδία Ράγκμπι που ιδρύθηκε μόλις το 2004 και ανήκει στη Διεθνή Ομοσπονδία Ράγκμπι διεθνή έκφραση του ράγκμπι των 15 παικτών. Όσο για την Εθνική μας ομάδα, συγκροτήθηκε το 2005 και συμμετέχει στηβ κατηγορία 3C της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.



Νούμερο 3: Μπάσκετ



 





Το μπάσκετ αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα αθλήματα στην πατρίδα μας οπότε δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις. δημιουργός του ήταν ο Καναδός, καθηγητής φυσικής αγωγής στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, Τζέιμς Νάισμιθ ενώ η ημερομηνία «γέννησης» του αθλήματος έχει καταγραφεί ο Δεκέμβριος του 1891.Όπως είναι γνωστό παίζεται από δύο ομάδες των πέντε παικτών. Σκοπός των ομάδων είναι να βάλουν με την μπάλα μέσα από το καλάθι όσο το δυνατόν περισσότερες φορές στα 40 λεπτά (στην Αμερική 48) του αγώνα. Ο συνολικός χρόνος της επίθεσης μιας ομάδας είναι 24 δευτερόλεπτα, ενώ για να περάσει μια ομάδα την μπάλα από το μισό γήπεδο έχει μόνο 8 δευτερόλεπτα. Επίσης δεν μπορεί να τρέχει κάποιος και να κρατάει την μπάλα καθώς αυτό είναι βήματα. Ακόμα στο παρκέ υπάρχει η γραμμή του τρίποντου (6,75 μ), η γραμμή του δίποντου καθώς και εκείνη της βολής. Αυτά είναι οι βασικοί κανονισμοί του μπάσκετ, το οποίο είναι γνωστό σε όλο τον πλανήτη ενώ το πρωτάθλημα του ΝΒΑ είναι εκείνο που κλέβει την παράσταση, με τους κορυφαίους αθλητές ανά τον πλανήτη να αγωνίζεται στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Εννοείται βέβαια πως πρόκειται για ολυμπιακό άθλημα.



Νούμερο 2: Βόλεϊ



 





Οι περισσότεροι δεν θα το περίμεναν στη δεύτερη θέση όμως όταν το παρακολουθούν περισσότεροι από 900.000.000 άνθρωποι στον πλανήτη τότε τα πράγματα γίνονται κατανοητά. Το βόλεϊ ή σε ελληνική μεταγραφή η πετοσφαιριστή είναι ιδιαιτέρως γνωστή στη πατρίδα μας. Η… ημερομηνία «γέννησης» του βόλεϊ χρονολογείται στο 1895 και επινοήθηκε από τον Αμερικανό καθηγητή Γουίλιαμ Μόργκαν, που εργαζόταν στο παράρτημα της ΧΑΝ στην πολιτεία Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Όσο για τους κανονισμούς, απαρτίζεται από δύο ομάδες των έξι παικτών (άνδρες και γυναίκες). Σκοπός του παιχνιδιού είναι να περάσει η μπάλα πάνω από το φιλέ και να ακουμπήσει στο τερέν του αντιπάλου ή να αναγκαστεί ο αντίπαλος να την πετάξει εκτός γηπέδου. Η κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να κάνει τρεις μπαλιές με οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Επίσης το μπλοκ δεν υπολογίζεται στις επαφές της ομάδας. Ακόμα ο ίδιος παίκτης δεν μπορεί να κάνει δύο συνεχόμενες μπαλιές, ενώ μετά από κάθε χτύπημα η μπάλα πρέπει να αναπηδήσει. Όσο για τις θέσεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αυτές είναι πέντε. Ο ακραίος, ο διαγώνιος, ο κεντρικός, το λίμπερο και ο πασαδόρος. Τέλος το δίχτυ (από το οποίο πρέπει να περάσουν την μπάλα οι παίκτες) βρίσκεται πάνω από την κεντρική γραμμή, έχει μήκος 9,5 μ., πλάτος 1μ. και ύψος 2,43 για τους άνδρες και 2,24 για τις γυναίκες. Εννοείται πως το βόλεϊ ανήκει στα ολυμπιακά αθλήματα.



Νούμερο 1: Ποδόσφαιρο



 

Δεν θα μπορούσε να βρίσκεται άλλο άθλημα στην πρώτη θέση, πλην του ποδοσφαίρου αφού περισσότεροι από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη είναι «κολλημένοι» με την… «μπάλα». Ανάλυση για το συγκεκριμένο άθλημα δεν χρειάζεται. Συγχωρέστε μας αλλά αν διαβάζετε αυτό το κείμενο και δεν γνωρίζεται τους κανονισμούς και την ιστορία του ποδοσφαίρου τότε βρίσκεται σε λάθος ιστοσελίδα….
sportactioon
tsekouratoi