Το πρώτο αντίσωμα που μπορεί να αντιμετωπίσει όλους τους τύπους του ιού της γρίπης Α εντόπισαν οι ερευνητές. Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια τα οποία είχαν τη γρίπη έδειξαν ότι το συγκεκριμένο αντίσωμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «θεραπεία έκτακτης...
ανάγκης».
ανάγκης».
Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα ότι με την τελευταία ανακάλυψη-όπως την αναλύουν στο επιστημονικό περιοδικό Science Express-θα καταφέρουν να δημιουργήσουν και ένα εμβόλιο για τη γρίπη.
Όπως επισημαίνει το BBC, ένα νέο εμβόλιο παράγεται κάθε χειμώνα καθώς οι ιοί παρουσιάζουν αλλαγές. Όμως, πολλά ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό εμβόλιο, που θα έχει «παγκόσμιο χαρακτήρα» και θα είναι πιο σταθερό, όπως λένε. Γι’αυτό και αρκετοί ειδικοί χαρακτηρίζουν την ανακάλυψη του αντισώματος «σημαντικό βήμα μπροστά».
Οι επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας του Μιλ Χιλ στην Ελβετία, ερεύνησαν περισσότερα από 100.000 δείγματα κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος ασθενών, που είχαν γρίπη ή είχαν εμβολιαστεί.
Στη συνέχεια απομόνωσαν ένα αντίσωμα – το αποκαλούμενο F16- στόχος του οποίου γινόταν μια πρωτεΐνη, η οποία εντοπίζεται στην επιφάνεια όλων των ιών γρίπης Α.
«Δοκιμάσαμε κάθε υποτύπο γρίπης Α και αλληλεπιδρά με όλους. Ελπίζουμε ότι στο τέλος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία, με την έγχυση του αντισώματος για να σταματήσει η μόλυνση», επισήμανε ο Σερ Τζον Σέκελ, από το ερευνητικό κέντρο της Ελβετίας.
Τα ποντίκια τα οποία δέχτηκαν την έγχυση με το αντίσωμα μέχρι και δυο μέρες αφού πρώτα τους είχαν δώσει «φονική δόση» του ιού, επέζησαν και ανέκαμψαν. Όμως αυτό είναι μόνο το αντίσωμα, δεν είναι εμβόλιο, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Το εμβόλιο θα πρέπει να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την παραγωγή του ίδιου του αντισώματος.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου