Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται θέμα αξιοπιστίας για… θαυματουργά αντικείμενα που το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενισχύσουν τη θεωρία περί φαινομένου placebo.
Παρόμοια συζήτηση στην Αμερική έχει να γίνει από τον καιρό που ο αμερικανός ποδηλάτης Λανς Αρμστρονγκ είχε λανσάρει το διάσημο βραχιόλι «LiveStrong». Το Ρower Βalance, το «θαυματουργό» μπρασελέ που σχεδιάστηκε το 2006 από τα αδέλφια Τρόι και Τζος Ρονταρμέλ, στο σπίτι τους, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, καταγγέλλεται τώρα ως «κομπογιαννίτικο» και οδηγείται στα κρατικά αμερικανικά εργαστήρια για περαιτέρω ανάλυση και διαπίστωση της χρησιμότητάς του.
Η Επιτροπή Αθέμιτου Ανταγωνισμού των ΗΠΑ (Αntitrust), κατόπιν πολλών καταγγελιών από καταναλωτές που αγόρασαν και φόρεσαν το επίμαχο βραχιόλι, προχώρησε στην απόφαση επανεξέτασης του Ρower Βalance. Η Επιτροπή διέταξε τα δύο αδέλφια να δώσουν εντός 15 ημερών επαρκείς ιατρικές και επιστημονικές αποδείξεις όχι μόνο ότι το βραχιόλι αυτό «προσφέρει ευεξία και δύναμη», αλλά και ότι η χρήση του δεν επιφέρει βλάβες στον οργανισμό. Ως τότε ειδικοί επιστήμονες, συνεργάτες της Επιτροπής, θα εξετάσουν προσεκτικά και κάποια από αυτά τα μπρασελέ, ώστε να απαντήσουν στο ερώτημα: Θαύμα ή απάτη;
Το Ρower Βalance βασίζεται στην τεχνολογία Μylar, η οποία βελτιώνει τη δύναμη και την ευελιξία, και επαναφέρει άμεσα την ηλεκτρομαγνητική ισορροπία στο ανθρώπινο σώμα. Το μυστικό, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, ενσωματώνεται στο υλικό με το οποίο είναι κατασκευασμένος ο πυρήνας του βραχιολιού, ονόματι Μylar, που βρίσκεται σε αρμονία με τις αρχές της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής.
Το Μylar, το οποίο χρησιμοποιεί και η ΝΑSΑ στην κατασκευή των διαστημικών στολών των αστροναυτών της, έχει δοκιμαστεί με ενεργειακά κύματα σε συγκεκριμένες συχνότητες και θεωρείται ότι βοηθά στη λειτουργία της φυσικής ενεργειακής ροής του σώματος, επιτρέποντας τη μέγιστη απόδοση των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Λένε ότι μόλις έρθει σε επαφή με τον ηλεκτρισμό του ανθρώπινου σώματος παρέχει ένα ισχυρό συναίσθημα ευφορίας και σωματικής ρώμης.
Φυσικά πρόκειται (και) για μπίζνες. Και μάλιστα επικερδέστατες: το Ρower Βalance έχει πουλήσει ως σήμερα πάνω από 1 εκατ. κομμάτια στις ΗΠΑ. Το αυθεντικό βραχιόλι κοστίζει 39 ευρώ, ενώ στο εμπόριο κυκλοφορεί και μια φθηνή απομίμηση-«μαϊμού», που κοστίζει 7-8 ευρώ. Εχει κοσμήσει τον καρπό διασήμων, όπως ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η πριγκίπισσα Ελενα της Ισπανίας και ο πιλότος της Formula 1 Ρούμπενς Μπαρικέλο.«Εβαλα για πρώτη φορά το βραχιόλι στον καρπό μου ένα βράδυ που θα παίζαμε με την ομάδα μπάσκετ των Φοίνιξ Σανς. Το ίδιο έκαναν και άλλοι δύο συμπαίκτες μου. Δεν ξέρω τι στην ευχή συνέβη, αλλά εκείνο το βράδυ παίξαμε σαν δαιμονισμένοι, επικρατώντας των αντιπάλων μας με 57 πόντους διαφορά» έχει δηλώσει ο αμερικανός μπασκετμπολίστας Σακίλ Ο΄ Νιλ. Η μαρτυρία όμως του Σακίλ, όπως και πολλών άλλων συναδέλφων του, δεν φαίνεται να πείθει την Επιτροπή Αθέμιτου Ανταγωνισμού, η οποία ήδη έχει στείλει πολλά τέτοια βραχιόλια στα εργαστήριά της, τα οποία θα αποφανθούν σε λίγες εβδομάδες σχετικά με το αν το εν λόγω «αξεσουάρ» συνάδει με τις αρχές της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής ή με εκείνες της… παραδοσιακής ανθρώπινης εκμετάλλευσης.
Πηγη:toblogtonkirion.blogspot.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου